
Warzywne ciasto, wersja beta ;)
Pamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym.
Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta.
Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się w zależności od tego, czy używacie sokowirówki, czy wyciskarki. Wyciskarka wyciska więcej soku, wiórki są bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka.
Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, z buraka i jasnej, z marchewki.
Ciemne ciasto z buraka:
ok. 150 g wiórków buraka
100 ml wody lub mleka
130 g 100% wiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka)
4 czubate łyżki mąki owsianej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy.
Jasne ciasto z marchewki:
ok. 130 g wiórków z marchewki
ok. 200 g tartego jabłka
50 ml wody lub mleka
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka.
Na wierzch dokładamy kolejne 200 g tartego jabłka wymieszanego z płatkami migdałowymi. Posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170-180 st. C.