
Warzywne spaghetti
Sezon na warzywa w pełni, co mnie bardzo cieszy. Lubię kolorowe posiłki, pełne smaku i aromatu. Kuchnia pełna warzyw, to kuchnia pełna możliwości. Ostatnio króluje u mnie cukinia z marchewką. To połączenie jest idealne. Lekko słodkie, z dodatkiem czosnku smakuje wyśmienicie.
Marchewkowo-cukiniowe spaghetti z pesto z awokado i pietruszki
3 średnie marchewki
2 małe cukinie (żółta i zielona)
1/2 awokado
mały pęczek pietruszki
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, cząber
łyżka oleju kokosowego
Awokado i natkę pietruszki miksujemy na gładką pastę, doprawiamy odrobiną soli.
Marchewkę i cukinię strugamy temperówką do warzyw lub ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy marchewkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy cukinię. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy przyprawy i dusimy przez kilka minut. Gotowe warzywa podajemy z pietruszkowym pesto.