Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Wędliny, wyrób własny

Wędliny, wyrób własny

2 stycznia, 2016

Jeszcze nie dorosłam do samodzielnego wędzenia wędlin, ani wyrobu kiełbasy, ale pochwalę się, że takie wyrabiają moi teściowe. Ja piekę i, od wczoraj, przygotowuję je w szynkowarze.
Wczoraj upiekłam szynkę w szałwii z suszonymi pomidorami, a w szynkowarze zrobiłam schab w majeranku i słodkiej papryce. Nie przepadam za pieczoną szynką, ale przyznać muszę, że szałwia z pomidorami nadaje jej zupełnie inny, lepszy smak.
Namawiam do próbowania własnych smaków, samodzielnego mieszania przypraw. A przede wszystkim namawiam, do samodzielnego wykonywania wędlin. Robiąc je samemu zawsze mamy pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków: wzmacniaczy smaku, konserwantów i zagęstników. Przygotowanie wędliny jest banalnie proste. Ja nacieram mięso solą i przyprawami i zostawiam na noc w lodówce. Piekę w 180 st C licząc godzinę pieczenia na kilogram mięsa.
Z szynkowarem jest trochę więcej pracy, ale tylko trochę – sprawdźcie sami!

Składniki:

700-800 g schabu
2 łyżeczki soli peklowej
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1-2 ząbki czosnku

Przyprawy mieszamy ze sobą i ucieramy z rozgniecionym czosnkiem. Przygotowaną mieszkanką nacieramy mięso i wkładamy je do woreczka, w którym będzie pieczone, a następnie umieszczamy w szynkowarze i wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą tak, by woda sięgała ok. 2 cm poniżej wieczka szynkowaru. Woda powinna się gotować, ale nie wrzeć! Gdy mięso osiągnie temperaturę ok. 70 st. C. wyłączamy grzanie kuchenki i pozostawiamy szynkowar do ostygnięcia w wodzie, w której się gotował. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki. Po 12 h mięso jest gotowe.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Mięsne, Porady żywieniowe, Przepisy, Śniadaniownia
parzone, pieczone, szynkowar, wędliny

Post navigation

NEXT
Pierwsza niedziela 2016 roku. W kuchni przelotem.
PREVIOUS
Strefy treningowe? Co to takiego?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.