Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Wędliny, wyrób własny

Wędliny, wyrób własny

2 stycznia, 2016

Jeszcze nie dorosłam do samodzielnego wędzenia wędlin, ani wyrobu kiełbasy, ale pochwalę się, że takie wyrabiają moi teściowe. Ja piekę i, od wczoraj, przygotowuję je w szynkowarze.
Wczoraj upiekłam szynkę w szałwii z suszonymi pomidorami, a w szynkowarze zrobiłam schab w majeranku i słodkiej papryce. Nie przepadam za pieczoną szynką, ale przyznać muszę, że szałwia z pomidorami nadaje jej zupełnie inny, lepszy smak.
Namawiam do próbowania własnych smaków, samodzielnego mieszania przypraw. A przede wszystkim namawiam, do samodzielnego wykonywania wędlin. Robiąc je samemu zawsze mamy pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków: wzmacniaczy smaku, konserwantów i zagęstników. Przygotowanie wędliny jest banalnie proste. Ja nacieram mięso solą i przyprawami i zostawiam na noc w lodówce. Piekę w 180 st C licząc godzinę pieczenia na kilogram mięsa.
Z szynkowarem jest trochę więcej pracy, ale tylko trochę – sprawdźcie sami!

Składniki:

700-800 g schabu
2 łyżeczki soli peklowej
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1-2 ząbki czosnku

Przyprawy mieszamy ze sobą i ucieramy z rozgniecionym czosnkiem. Przygotowaną mieszkanką nacieramy mięso i wkładamy je do woreczka, w którym będzie pieczone, a następnie umieszczamy w szynkowarze i wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie szynkowar umieszczamy w garnku z gorącą wodą tak, by woda sięgała ok. 2 cm poniżej wieczka szynkowaru. Woda powinna się gotować, ale nie wrzeć! Gdy mięso osiągnie temperaturę ok. 70 st. C. wyłączamy grzanie kuchenki i pozostawiamy szynkowar do ostygnięcia w wodzie, w której się gotował. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki. Po 12 h mięso jest gotowe.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Mięsne, Porady żywieniowe, Przepisy, Śniadaniownia
parzone, pieczone, szynkowar, wędliny

Post navigation

NEXT
Pierwsza niedziela 2016 roku. W kuchni przelotem.
PREVIOUS
Strefy treningowe? Co to takiego?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.