
Wegański sos a’la bolognese
Na tradycyjny sos boloński składają się różne przede wszystkim mięsa, następnie włoszczyzna i pomidory. Mięsa zamieniłam na soczewicę, aby sos nadal pozostał bardziej treściwy, niż sos z samych warzyw. Dodałam także kukurydzę, w sumie dlatego, że miałam otwartą i nie chciałam aby się zmarnowała. Nadała delikatnie słodki smak, więc wymieniam ją w przepisie.
4 porcje:
200 g zielonej soczewicy
500 g przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
Warzywa oczyszczamy. Marchew kroimy w kostkę, cebulkę siekamy z czosnkiem. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak, aby ta sięgała 2 cm ponad ziarenka, dodajemy sól oraz kolendrę. Gotujemy. Gdy soczewica wchłonie wodę dodajemy przecier pomidorowy i zioła. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Mieszamy. Podajemy z makaronem.
One thought on “Wegański sos a’la bolognese”
Wygląda bardzo apetycznie!