
Wegańskie brownie
Brownie, zawsze dobre ciasto, którego rzekomo nie da się zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :)
Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera.

Wegańskie brownie
Ingredients
- 200 g gorzka czekolada bezmleczna
- 230 ml mleko migdałowe
- 130 g erytrol
- 60 g pistacje obrane
- 40 g orzechy pekan
- 5 łyżka olej kokosowy
- 1 szt laska wanilii
- 170 g mąka kukurydziana
- 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
Instructions
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 50 g czekolady siekamy i dodajemy do mąki. Orzechy siekamy lub w całości dodajemy do mąki.
- Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy.
- Do czekoladowej masy dodajemy partiami suche składniki, ciągle mieszając. Masę przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 st.