Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo

Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo

21 maja, 2020

Sorgo w Polsce jest mało popularne, choć co raz częściej można spotkać na sklepowej półce. Należy do rodziny traw i choć jest bardzo łatwe w uprawie, w Polsce nie jest powszechne.
Sorgo jest bezglutenowe, zawiera duże ilości błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
Sorgo można spotkać w sklepie w formie surowych ziaren, które należy uprzednio namoczyć, najlepiej na noc, a następnie gotować przez około 30-40 minut. Można też kupić sorgo wstępnie poddane obróbce termicznej, wtedy nie wymaga ono wstępnego moczenia.

6-8 dużych liści włoskiej kapusty
500 g pieczarek
100 g sorgo
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka olej

sos
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka czosnku mielonego
1/4 łyżeczki garam masala

Liście kapusty oczyszczamy, gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą aby zakończyć proces gotowania.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek z cebulką i podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy przez 5 minut w dużej temperaturze, a następnie zmniejszamy i zostawiamy, aby się dusiły. Mieszamy od czasu do czasu, pozwalamy, aby woda odparowała.

Sorgo gotujemy ok. 40 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli trzeba, odcedzamy. Dodajemy do pieczarek i dusimy je razem przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy temperaturę i zostawiamy farsz, aby ostygnął.

W rondelku podgrzewamy pomidory dodając przyprawy.

Ostudzony farsz przekładamy na liście, zawijamy każdy i odkładamy. Podajemy z sosem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Przepisy, Wegańskie, Wegetariańskie
bez mięsa, gołąbki, gotowane, obiad, smażone, wegańskie, wege, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
Pęczotto z groszkiem i białymi szparagami
PREVIOUS
Sos z bakłażana i jogurtu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.