Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo

Wegańskie gołąbki z włoskiej kapusty z sorgo

21 maja, 2020

Sorgo w Polsce jest mało popularne, choć co raz częściej można spotkać na sklepowej półce. Należy do rodziny traw i choć jest bardzo łatwe w uprawie, w Polsce nie jest powszechne.
Sorgo jest bezglutenowe, zawiera duże ilości błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.
Sorgo można spotkać w sklepie w formie surowych ziaren, które należy uprzednio namoczyć, najlepiej na noc, a następnie gotować przez około 30-40 minut. Można też kupić sorgo wstępnie poddane obróbce termicznej, wtedy nie wymaga ono wstępnego moczenia.

6-8 dużych liści włoskiej kapusty
500 g pieczarek
100 g sorgo
1 mniejsza cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka olej

sos
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka czosnku mielonego
1/4 łyżeczki garam masala

Liście kapusty oczyszczamy, gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą aby zakończyć proces gotowania.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek z cebulką i podsmażamy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy przez 5 minut w dużej temperaturze, a następnie zmniejszamy i zostawiamy, aby się dusiły. Mieszamy od czasu do czasu, pozwalamy, aby woda odparowała.

Sorgo gotujemy ok. 40 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli trzeba, odcedzamy. Dodajemy do pieczarek i dusimy je razem przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy temperaturę i zostawiamy farsz, aby ostygnął.

W rondelku podgrzewamy pomidory dodając przyprawy.

Ostudzony farsz przekładamy na liście, zawijamy każdy i odkładamy. Podajemy z sosem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Bez mięsa, Danie główne, Przepisy, Wegańskie, Wegetariańskie
bez mięsa, gołąbki, gotowane, obiad, smażone, wegańskie, wege, wegetariańskie

Post navigation

NEXT
Pęczotto z groszkiem i białymi szparagami
PREVIOUS
Sos z bakłażana i jogurtu

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 857 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2023   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.