
Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i cukinii
Bez mąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda inna nie ma tak charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie, częstujcie się. Jeśli nie przepadacie – zróbcie z kaszy jaglanej, jęczmiennej lub orkiszowej. Czekam na Wasze pomysły :)
100 g palonej kaszy gryczanej
1 mniejsza cukinia (ok. 150 g)
1 mała marchewka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczone w 4 łyżkach wody
przyprawy: sól, papryka wędzona, kolendra mielona
Kaszę gotujemy do miękkości. Można ją nawet delikatnie rozgotować zalewając ją troszkę większą ilością wody, gotując dłużej.
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę miksujemy, nie trzeba dokładnie, ale aby większa jej część została zmiksowana na gładką masę. Dodajemy warzywa, przyprawy i namoczone siemię lniane. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy.
Smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
2 thoughts on “Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej i cukinii”
fajne połączenie :) mniam
Dziękuję bardzo :)