
Wegetariańska carbonara z porem
Uwielbiam Jamiego Olivera, choć z jego daniami nie zawsze jest mi po drodze. Chłonę jego pomysły, przepisy i rady. I smakuję bez końca. Oryginalny przepis znajdziecie w jego książce „Wege”.
2 porcje:
1 większy por, tylko jasna część
1 większy ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g tartego parmezanu lub grana padano
1 jajko
1 łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
150 g makaronu spaghetti
Pora kroimy na cienkie plastry. Czosnek siekamy drobno.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i tymianek. Krótko smażymy. Następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Dolewamy ok. 300 ml wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
W tym czasie makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Jajko ubijamy, dodajemy ser i mieszamy dokładnie.
Gdy pory zmiękną, dodajemy odcedzony makaron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy ubite jajko z serem, mieszamy.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.