
Wiejskie baby
Delikatne i puszyste. Pomarańczowe baby z serka wiejskiego zaspokoją wymagające podniebienia.
380 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
80 g słodziwa (ok. 1/2 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 g serka wiejskiego
100 g masła
2 pomarańcze
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka agaru lub żelatyny
Jedną pomarańczę parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę, wyciskamy sok. Mieszamy osobno suche i mokre składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Masę przekładamy do papilotek/foremek na babeczki. Pieczmy ok. 20 minut w 180 st. C.
Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok. Dodajemy agar i zagotowujemy, gotujemy ok. 5 minut. W przypadku żelatyny gotujemy sok, a następnie zdejmujemy z kuchenki i rozpuszczamy w nim żelatynę. Lekko ostudzony sok mieszamy szybko i energicznie z jogurtem. Masą polewamy przestudzone babeczki i zostawiamy do ostygnięcia.