
Winna kapusta
Wszystkiemu winna. Temu, że smaczna. Temu, że zdrowa. I tak ogólnie, bo z dodatkiem wina – bardziej winna być nie może :)
Aby kapusta była winna idealnie, potrzebujemy jej głowę – jedną młodą, 4 garście soczewicy czerwonej i pętko suchej kiełbasy (u mnie z indyka). Opcja bez kiełbasy też jest smaczna, ale wtedy dorzucam 2 garści soczewicy więcej. Kilka gałązek koperku doda aromatu. Żeby kapusta była winna, potrzebujemy też wino – białe, wytrawne, kieliszek lub więcej.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku bez tłuszczu. Kapustę szatkujemy i dodajemy do garnka. Gdy kapusta zwiędnie pod wpływem ciepła i lekko zmięknie dodajemy soczewicę. Podlewamy winem i dusimy przez ok. 20 minut. Na koniec dodajemy poszatkowany koperek.
Jeśli nie używacie kiełbasy to do kapusty dodajcie łyżkę oliwy lub 1/4 szklanki wody.
Smacznego!