
Wiśnia w czekoladzie
Ciasto “do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru “Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta.
Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana.
Wiśniowy spód:
1 szklanka wiśni mrożonych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka słodziwa
Czekoladowe ciasto:
200 g masło
1 szklanka słodziwa
5 jajek
2 szklanki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
100 g czekolada 70% kakao
3 łyżki jogurtu gęstego
Formę do pieczenia wykładamy folią. Wysypujemy wiśnie, by przykrywały spód. Dodajemy erytrol i mąkę, potrząsamy, by się wymieszały.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy erytrol. Ucieramy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jogurt, mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do formy z wiśniami. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Do suchego patyczka.