Go Back

Drożdżówka z nadzieniem jogurtowo-owocowym

Servings 20

Ingredients
  

Ciasto

  • 500 g mąka orkiszowa
  • 100 g masło roztopione
  • 100 g eyrtrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol
  • 7 g drożdże instant
  • 250 ml mleko
  • 2 szt jajko

Nadzienie

  • 1/2 szklanka owoce leśne mrożone lub świeże maliny, jeżyny, porzeczki
  • 200 g jogurt naturalny
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana

Instructions
 

  • Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż urośnie (ok. 30 minut).
  • Wycinamy papier do pieczenia dla keksówki o długości ok. 25 cm. Na papier kruszymy trochę mąki, wykładamy na środek ciasto i rozciągamy na prostokąt o długości ok. 30x20 cm.
  • Na środku, na całej długości wykładamy owoce oraz jogurt wymieszany z jajkiem (część jajka można zostawić, aby posmarować ciasto przed pieczeniem) i mąką ziemniaczaną. Zakładamy do środka ok. 3-4 cm krótszych boków, a następnie zakładamy dłuższe boki do środka, zakrywając całe nadzienie.
  • Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C bez termoobiegu.