Go Back

Gryczane pampuchy z pieczarkami

Servings 4

Ingredients
  

Ciasto

  • 350 g mąka gryczana
  • 4 łyżka olej kokosowy
  • 7 g drożdże instant lub 25 g świeżych
  • 1 szt jajko
  • 3/4 szklanka mleko może być roślinne

Farsz

  • 250 g pieczarki
  • 5 cm por
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, aż zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na patelni i dusimy krótko. Doprawiamy do smaku.
  • Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoni i nakładamy trochę farszu do środka. Zlepiamy i formujemy kulę w dłoni.
  • Przygotowane pyzy gotujemy przez 5-7 minut na parze.