Go Back

Ciasto z sezonowymi owocami

Servings 12

Ingredients
  

  • 225 g mąka pełnoziarnista
  • 50 g erytrol lub inne słodziwo
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamon lub kardamon
  • 100 g masło
  • 3 szt jajko
  • 125 g jogurt naturalny
  • 400 g truskawki lub 3 łodygi rabarbaru, lub inne owoce

Instructions
 

  • Łączymy suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając.
  • 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy ok. 5 minut mieszając. Dokładamy do ciasta, drugą połowę pokrojonych dokładamy do ciasta surowe i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 160 st. C. Po 45-50 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.