Go Back

Zielona babka z awokado

Servings 10 babek

Ingredients
  

  • 200 g mąka owsiana
  • 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 200 g erytrol lub inne słodziwo
  • 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 200 g awokado 1 większa sztuka
  • 200 g serek ricotta
  • 1 łyżeczka esencja wanilii lub ziarenka z jednej laski lub kropla aromatu waniliowego
  • 3 szt jajko
  • 100 g czekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe
  • płatki migdałowe do posypania

Instructions
 

  • W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe.
  • Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę.
  • Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma).