
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami
Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :)
To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania.
Składniki:
450 g mąki orkiszowej
150 g chudego twarogu lub tofu
150 ml letniej wody
50 ml wrzątku
60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych)
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka rozmarynu
2 łyżeczki suszonych drożdży
1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle)
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. C Gdy na skórce pojawią się pęcherzyki wyciągamy paprykę. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem.
W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia.
Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone. Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch olejem lub oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.