
Wytrawne ptysiowe gniazdko
z wiosennym twarożkiem
Ciasto:
1/2 szklanki wody
70 g masła
szklanka mąki
4 jajka
Twarożek:
500 g chudego sera twarogowego
200 g naturalnego jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry
pęczek rzodkiewki
ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe
pęczek szczypiorku
Ciasto:
Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm. Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przygotowany papier, formując okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Gdy ciasto się zrumieni, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto, by ostygło i wyschło.
Twarożek:
Jogurt mieszamy z przyprawami, a następnie dodajemy do twarogu i ponownie mieszamy. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy – dodajemy do twarożku.
Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Na dolną wykładamy przygotowany twarożek i przykrywamy drugą częścią.
Twaróg można przygotować także na słodko. Z dodatkiem owoców i miodu lub innego słodziwa.