
Zapiekane kluski serowo-gryczane z cukinią
Takie kluski pieczone. Nie tak zwarte, jak placki, czy pulpety. Masa jest stosunkowo luźna, ale po upieczeniu rozpływa się w ustach, a nie rozwala na talerzu :)
600 g passaty/przecieru pomidorowego
100 g kaszy gryczanej niepalonej, łamanej
1 średnia cukinia, ok. 200 g
250 g serka capri, typu włoskiego
1 jajko
przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub ostra jeśli lubicie)
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą.
Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach i wykładamy na sos pomidorowy.
Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 st. C. Można pod koniec pieczenia włączyć tryb grilla, jeśli Wasz piekarnik posiada taką opcję.
Smacznego!