
Zapiekanka z dyni, makaronu i sera
Zapiekanka inspirowana przepisem Nigelli Lawson. Uwielbiam Nigellę za jej podejście do gotowania i serce, które wkłada w każdą potrawę. Dziś jej przepis na zapiekankę z batatów zamieniłam w zapiekankę z dyni.
500 g puree z dyni
300 g drobnego makaronu
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki mąki gryczanej
500 ml mleka ryżowego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki
100 g sera feta
125 g sera edamskiego
25 g parmezanu
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu.
W rondelku, na małym ogniu topimy olej kokosowy, wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż powstanie zasmażka. Zdejmujemy z ognia, dolewamy powoli mleko i mieszamy aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Rondelek wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy.
Masę wykładamy do formy ok. 30×20 cm. Posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st. C.