
Drożdżowe zawijańce
A gdyby tak zawinąć ulubione składniki w puszyste drożdżowe ciasto? Tak!
Gdy ostatnio robiłam rwany chlebek zostały mi dwa paski, które zawinęłam w ślimaka i w ten sposób otrzymałam pyszną bułeczkę.
Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu, to stanowczo odradzam – puści wodę, wypłynie. Lepsza będzie marmolada. A jeszcze lepsze świeże owoce lub wekowane, ale dobrze odsączone z zalewy.
Ciasto:
600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g drożdży instant
2 jajka
1 szklanka mleka lub wody (ciepłe)
3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut – aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości.
Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy.