
Zielona babka z awokado
Nie tylko od święta. Przepis można wykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej.

Zielona babka z awokado
Ingredients
- 200 g mąka owsiana
- 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu
- 200 g erytrol lub inne słodziwo
- 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 200 g awokado 1 większa sztuka
- 200 g serek ricotta
- 1 łyżeczka esencja wanilii lub ziarenka z jednej laski lub kropla aromatu waniliowego
- 3 szt jajko
- 100 g czekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe
- płatki migdałowe do posypania
Instructions
- W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe.
- Awokado obieramy i miksujemy z serkiem i jajkami na gładką masę.
- Łączymy suche i mokre składniki na jednolitą masę. Na spód foremek sypiemy płatki migdałów i wykładamy ciasto. Jeśli używamy jednej większej formy, to płatkami posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 minut (ok. 50 jeśli jedna większa forma).