Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Zielony chlebek

Zielony chlebek

15 kwietnia, 2016

Zwykle z ugotowanych ziemniaków robię placki, ale czasem przyjdzie pomysł na ciasto. Inspiracją był przepis, który zwrócił moją uwagę, gdy przeglądałam magazyn Slowly Veggie. Przygotowałam bezglutenową wersję chlebka z zielonymi warzywami. 
Warzyw można użyć dowolnych i w dowolnym kolorze. Ja jednak postawiłam na zielony i wybrałam zielony groszek, szczypiorek i szparagi.

Ważne jest, aby ugotowane ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Nie należy ich miksować ani blenderem ani w melakserze. Wtedy masa stanie się bardzo wodnista i nie będzie jej można wykorzystać. 

200 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zielonej czubrycy lub ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g jogurtu naturalnego
50 g zielonego gorszku
pół pęczka szparagów
pół pęczka dymki ze szczypiorkiem

Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe łodygi. 
W misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. 
Do ziemniaków dodajemy jogurt, groszek i pokrojoną dymkę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy partiami suche składniki, mieszając dokładnie aby nie powstały grudki. Mieszamy łyżką lub przy użyciu miksera na najwolniejszych obrotach. 

Keksówkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ciasta. Układamy 3-4 łodygi szparagów wzdłuż formy. Wykładamy pozostałą część ciasta i na niej także układamy pozostałe łodygi szparagów delikatnie wciskając je w ciasto.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Kroimy po ostudzeniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Chleby, Kolacja, Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadaniownia, Wegetariańskie, Zapiekanki
bez mięsa, chlebek, pasztet, pieczone, szparagi, warzywa, zapiekanka

Post navigation

NEXT
Deser kokosowo-śliwkowy
PREVIOUS
Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 856 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2022   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.