
Zielony chlebek
Zwykle z ugotowanych ziemniaków robię placki, ale czasem przyjdzie pomysł na ciasto. Inspiracją był przepis, który zwrócił moją uwagę, gdy przeglądałam magazyn Slowly Veggie. Przygotowałam bezglutenową wersję chlebka z zielonymi warzywami.
Warzyw można użyć dowolnych i w dowolnym kolorze. Ja jednak postawiłam na zielony i wybrałam zielony groszek, szczypiorek i szparagi.
Ważne jest, aby ugotowane ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Nie należy ich miksować ani blenderem ani w melakserze. Wtedy masa stanie się bardzo wodnista i nie będzie jej można wykorzystać.
200 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zielonej czubrycy lub ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g jogurtu naturalnego
50 g zielonego gorszku
pół pęczka szparagów
pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe łodygi.
W misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
Do ziemniaków dodajemy jogurt, groszek i pokrojoną dymkę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy partiami suche składniki, mieszając dokładnie aby nie powstały grudki. Mieszamy łyżką lub przy użyciu miksera na najwolniejszych obrotach.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ciasta. Układamy 3-4 łodygi szparagów wzdłuż formy. Wykładamy pozostałą część ciasta i na niej także układamy pozostałe łodygi szparagów delikatnie wciskając je w ciasto.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Kroimy po ostudzeniu.