
Zielony placek a’la pizza
Ni to tarta, ni pizza, ni quiche. Placek z cukinii zapiekany z pomidorem, brokułem i serem. Do tego pyszny sos czosnkowy, przecież to prawie pizza ;)
To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło.

Zielony placek a'la pizza
Ingredients
ciasto
- 300 g cukinia jedna średniej wielkości
- 60 g mąka gryczana 3 łyżki
- 2 szt jajka
- sól i pieprz do smaku
dodatki
- 3 szt różyczki brokuła
- 125 g ser mozzarella light
- 1 szt pomidor
- oregano, bazylia
sos czosnkowy
- 1/2 szt awokado
- 2 łyżki jogurt grecki
- 1 garść natka pietruszki
- 1-2 ząbek czosnek
Instructions
- Cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy składniki na ciasto i wykładamy do formy ok. 20x20 cm.
- Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch układamy plastry sera mozzarella. Posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
- Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
One thought on “Zielony placek a’la pizza”
Pysznosci:)