
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie
Dzień dobry, czy jest suchy chleb dla konia?
Nie wiem, czy dla konia, ale u mnie i taki się znajdzie. Zawsze zostanie jakaś samotna kromka lub „piętka”. Prowadzę punkt samotnych chlebków, gdzie mogą sobie spokojnie schnąć. Gdy uzbiera się ich więcej, miksuję je w melakserze. Następnie przesiewam przez sito. Tak otrzymują tartą „bułkę”. Większe kawałki, które zatrzymują się na sicie zostawiam. Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak.
Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie.
2 porcje:
1 pęczek białych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny
2 kromki żytniego chleba na zakwasie (ok. 60 g)
opcjonalnie: chorizo lub boczek
Szparagi oczyszczamy, obieramy, kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szparagi. Gdy się lekko zrumienią dolewamy ok. 600 ml wody, doprawiamy i zagotowujemy. Gdy szparagi zmiękną, miksujemy je blenderem. Dodajemy chleb i sok z cytryny. Warto spróbować przed dodaniem soku. Sam chleb może wystarczyć, aby nadać kwasowości. Mieszamy, aby chleb rozmiękł i częściowo rozpuścił się w zupie.
Można podać z boczkiem lub kiełbasą podsmażoną na patelni.
Porcja zupy ma ok. 215 kcal,
B – 7 g, T – 11 g, W – 26 g
WW – 1,9
WBT – 1,3
IG – 41
ŁG – 7
One thought on “Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie”