
Zupa kukurydziana z chorizo
Ostatni przepis na zupę-krem z kukurydzy podawałam na blogu trzy lata temu. Mamo, jak ten czas leci… Od tamtego czasu powstało już kilka różnych wersji kukurydzianki. Z chorizo zrobiłam pierwszy raz.
2 porcje:
1 pętko kiełbasy chorizo, ok. 120 g
2 średniej wielkości ziemniaki
2 mniejsze marchewki
2 kolby kukurydzy
2-3 gałązki naci pietruszki lub kolendry
1 ząbek czosnku
przyprawy: kurkuma, mielona kolendra, wędzona papryka, sól
Ostrym nożem odcinamy kilka kawałków kukurydzy. Z reszty kolb odcinamy ziarna. Najlepiej zrobić to w misce, bo ziarna rozsypują się na boki.
Kiełbasę kroimy w plastry lub pół-plastry.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy odpowiednio: w kostkę i plastry.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Natkę siekamy.
Rozgrzewamy garnek lub duży rondel. Dodajemy kiełbasę i smażymy krótko. Gdy się zrumieni przekładamy ją do miseczki, zostawiamy tłuszcz, który się wytopił.
Do garnka dodajemy czosnek, ziemniaki i marchewkę. Podsmażamy krótko. Dodajemy kukurydzę oraz dolewamy ok. litr wody. Doprawiamy do smaku, gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę.
Porcja ma ok. 556 kcal,
B – 24 g, T – 26 g, W – 64 g,
WW – 5,4
WBT – 3,4
IG – 59
ŁG – 30
3 thoughts on “Zupa kukurydziana z chorizo”
Nieźle wygląda :)
To tak ślicznie wygląda, że chyba zaraz zrezygnuje z mojej diety i pójdę gotować hahah
Jestem fanką zup! Takiej jeszcze wersji nie jadłam,.ale przepis kradnę:)