
Zupa słoneczna
Zupa żółta, zupa słoneczna, zupa radosna :) Przede wszystkim jednak, zupa smaczna. Zupa z żółtych warzyw. Do swojej zupy wrzuciłam:
Kukurydzę – z dwóch małych, surowych kolb odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące.
Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy
Żółtą paprykę – której smak i zapach przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników.
Dynię – która po rozgotowaniu delikatnie zagęściła konsystencję.
Nie użyłam żadnych dominujących przypraw. Odrobina soli wystarczyła. Cały smak i aromat zupy pochodzi tylko z warzyw, które użyłam. Gdybym miała dorzuciłabym też żółtej fasolki i żółtej marchewki. Nie miałam, więc zostawiam ten pomysł innym, i sobie, na następny raz.
Smacznego!