
Babeczki z czekoladą i cytrynową polewą
Babeczki – 15 sztuk
2 szklanki mąki (300 g)
2 jajka
1 szklanka słodziwa (cukru, ksylitolu, itp)
170 ml mleka
150 g masła
150 g czekolady lub drażetek czekoladowych
50 g orzechów, dowolnych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
100 g białej czekolady
5 łyżek soku z cytryny
mielone orzechy – opcjonalnie
Masło roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia.
Orzechy grubo posiekaj. Jeśli używasz czekoladę – również posiekaj, pozostawiając większe kawałki.
W misce umieść mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz posiekane orzechy i czekoladę. Wymieszaj.
Jajka utrzyj na puszystą masę razem ze słodziwem. Miksując dolej mleko oraz roztopione masło.
Masę jajeczną przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek na babeczki.
Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Babeczki piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Czekoladę podziel na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj sok z cytryny i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Przygotowaną polewą polej wierzch każdej babeczki. Możesz zanurzyć je w mielonych orzechach lub wykorzystać inną posypkę.
Pozostaw, aby czekolada stężała.


One thought on “Babeczki z czekoladą i cytrynową polewą”
Ta cytrynowa do mnie przemawia :D Z chęcią je spróbuję.