
Babeczki z truskawkami
1 szklanka maślanki
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 truskawek
Z truskawek odrywamy szypułki, a owoce kroimy na ćwiartki.
W osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki, a następnie do mokrych dodajemy suche i mieszamy dokładnie, aby masy połączyły się.
Masę wykładamy do formy na muffinki. Do każdej babeczki dodajemy jedną truskawkę, wciskając delikatnie jej kawałki na wierzch.
Pieczemy w 180 st. C przez 25 minut.
Zamiast truskawek mogą być maliny, jeżyny, borówki lub jagody, które już bez krojenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Możesz też wykorzystać śliwki – tak samo jak truskawki, pokrój je w ćwiartki.