
Baby gruszkowe
12 babeczek:
180 g mąki okiszowej (szklanka i czubata łyżka)
30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
100 g ksylitolu lub cukru (niewiele ponad szklanka)
90 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 większa gruszka
tłuszcz i kasza manna lub bułka tarta do przygotowania formy
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Można obrać, ale nie trzeba.
Przy pomocy miksera ucieramy masło z ksylitolem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy partiami mąkę, stale mieszając. Na koniec dodajemy startą gruszkę i mieszamy masę.
Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i oprószamy kaszą manną Masę przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 25 min w 170 st. C.
Polewę przygotowałam z musu gruszkowego i białej czekolady. Do roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady dodałam ok. 50 g musu owocowego. W tak przygotowanej polewie maczałam babeczki, udekorowałam posypką i pozostawiłam w lodówce do zastygnięcia.