
Bałkańska wariacja risotto
Ajwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :)
2-3 porcje:
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
300 g ajwaru
3 średnie pomidory
1 ząbek czosnku
150 g sera feta
120 g ryżu do risotto
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka przypraw: kolendry mielonej, czubrycy, papryki wędzonej; sól
Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skóry i pokroić drobno, dodać do warzyw i ryżu. Zalać szklanką wody, dodać przyprawy i wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Piec pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie zdjąć przykrycie, posypać pokruszoną fetą i zapiekać kolejne 15 minut.
One thought on “Bałkańska wariacja risotto”
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)