
Bułeczki z jarmużem
250 g mąki orkiszowej jasnej
250 g mąki orkiszowej razowej
30 g drożdży
220 ml cieplej wody
20 g oleju rzepakowego
solidna garść jarmużu
1 łyżeczka soli
Jarmuż siekamy bardzo drobno.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Mąki mieszamy razem z solą.
Łączymy wszystkie składniki i przez ok. 10 minut ręcznie (ok. 3 minuty mikserem) wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na godzinę, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy bułeczkę, delikatnie spłaszczamy dłonią i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na około 15 min, aby jeszcze troszkę podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Podrośnięte bajgle pieczemy przez około 15 min.