
Buraczkowe leniwe a’la kozie kopytka.
250 g twarogu chudego
250 g twarogu koziego
1 jajko
1 średni burak, ugotowany lub upieczony
220 g mąki pełnoziarnistej, ja użyłam z płaskurki
1 łyżeczka soli
Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w melakserze lub blenderem. Dodaj twaróg, wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę, jajko, sól. Zagnięć ciasto. Podziel na 4 części. Z każdej uformuj wałek. Ostrym nożem odkrój „kopytka”.
Gotuj we wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch – są gotowe. Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj z dodatkami.



3 thoughts on “Buraczkowe leniwe a’la kozie kopytka.”
Jeszcze nigdy takich nie widziałam. Jestem ciekawa jak smakują
Ciekawa alternatywa tradycyjnych kopytek. Warto wypróbować. :)
Na pewno spróbuję. Nigdy nie widziałam takich