Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ciasto chałwowe z gruszkami

Ciasto chałwowe z gruszkami

29 listopada, 2019

W stworzeniu tego przepisu pomógł mi najsłodszy blog w sieci Doroty Świątkowskiej. Wykorzystałam do niego chałwę, która nie bardzo mi się udała. Chałwę robię zwykle samodzielnie prażąc ziarna sezamu i niewielkiej ilości słoneczniku, a po ostudzeniu mieląc je w młynku do kawy i następnie mieszając z miodem.
Ciasto zawiera korzenne przyprawy, przez co dobrze wpisuje się w świąteczny klimat.

Wykonanie ciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję „wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty.

3 mniejsze gruszki
300 chałwy
50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
70 g ksylitolu
220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki)
250 ml soku z granatu, pomarańczowego lub jabłkowego (1 szklanka)
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

W osobnej misce mieszamy mąkę, ksylitol oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. Dodajemy pokruszoną chałwę, masło oraz sok. Mieszamy rózgą lub mikserem do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Kawałki chałwy mogą pozostać nie do końca rozbite, w cieście będą smakowitą niespodzianką.
Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Do środka wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Do suchego patyczka.
Kroimy po ostudzeniu.

Ponieważ biorę udział w konkursie, zapraszam Was na stronę Ambition.

Święta z dbałością
Boże Narodzenie 2019 na słodko Owoce jesieni

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, gruszki, korzenne, na słodko, pieczone, święta

Post navigation

NEXT
Placki z cukinii i twarogu
PREVIOUS
Risotto cydrowe z jarmużem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.