Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

14 czerwca, 2019

pod kruszonką

Przepis, z braku weny, zaczerpnęłam z książki Y. Ottolenghiego „Słodko”. Przepis zmodyfikowałam nieznacznie, zastępując cukier ksylitolem i zmniejszając jego ilość. Użyłam także innej mąki.

Kruszonka:
120 g masła
70 g ksylitolu
190 g mąki orkiszowej

Owoce:
250 g truskawek
250 g rabarbaru
30 g skrobi ziemniaczanej
łyżka ksylitolu

Ciasto:
100 g mąki orkiszowej
40 g mąki żytniej
40 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g masła
120 g ksylitolu
3 jajka

Kruszonka:
Masło topimy, dodajemy ksylitol wymieszany z mąką, mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy na bok.

Owoce:
Rabarbar kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. Truskawki kroimy w grube plastry. Owoce przekładamy do miseczki, mieszamy z ksylitolem i mąką. Odstawiamy na bok.

Ciasto:
Masło kroimy na kawałki. Miksujemy z ksylitolem. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, ubijając cały czas. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy, cały czas mieszając.

Formę o średnicy ok. 20-25 cm lub większą keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie posypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy ok. godzinę w 180 st. C. Do suchego patyczka i lekkiego zrumienienia kruszonki.

Dzieląc ciasto na 12 części, porcja ma ok. 390 kcal,
B – 6 g, T – 25 g, W – 44 g
WW – 4,1
WBT – 2,5
IG – 38
ŁG – 14

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

Ciasta, Na słodko, Przepisy
ciasto, kruszonka, na słodko, pieczone

Post navigation

NEXT
Puszyste muffiny orzechowe
PREVIOUS
Pałac Poraj

One thought on “Ciasto z truskawkami i rabarbarem”

  1. Pingback: Ciasto z truskawkami i rabarbarem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 917 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.