
Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem
Pyszna tarta z jaglanym kremem. Nie wymaga pieczenia, a jedynie cierpliwości w oczekiwaniu na schłodzenie. Dodatek cytryny i rabarbaru sprawia, że jej smak jest wyjątkowo rześki i soczysty. Nadzienie idealnie przełamuje słodycz daktyli użytych do wykonania spodu. Można ją podać zarówno na deser, jak i na śniadanie. Jest niezwykle pożywna i pełna zdrowych kalorii.
Tartę należy chłodzić minimum 2 godziny, jednak najlepsza jest na drugi dzień.

Cytrynowa tarta jaglana z rabarbarem
Ingredients
Spód
- 200 g orzechy nerkowca lub inne
- 100 g daktyle
- 30 g wiórki kokosowe
- 1 łyżka skórka z cytryny z połowy cytryny
Nadzienie jaglane
- 200 g kasza jaglana
- 1 łyżka miód
- sok z cytryny z połowy cytryny
Rabarbarowy wierzch
- 4 łodyga rabarbar
- 4 łyżka erytrol lub inne słodziwo
- 2 łyżka tapioka lub mąka ziemniaczana
Instructions
Spód
- Składniki na spód dokładnie miksujemy aż powstanie dość zwarta, lepka masa. Wykładamy nią spód i boki formy o średnicy ok. 20-22 cm. Wstawiamy do lodówki.
Nadzienie jaglane
- Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku dolewając więcej płynu niż podano w instrukcji. Gdy kasza się rozgotuje zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę ostygnie. Dodajemy miód i sok z cytryny i dokładnie miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha dodajemy trochę wody lub mleka, a jeśli za rzadka - mąki kokosowej. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki.
Rabarbarowy wierzch
- Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondlu z dodatkiem erytrolu stale mieszając. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy tapiokę i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Przygotowany kisiel wykładamy na masę jaglaną i wkładamy z powrotem do lodówki.