
Czekoladowe ciasto z wiśniami
2 szklanki kefiru
2 jajka
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jasnej, dowolnej
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1-2 szklanki wiśni lub czereśni, świeżych lub mrożonych
Jeśli używasz świeżych owoców, wydryluj je.
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj ksylitol lub cukier i miksuj, aż się rozpuści. Dodaj pozostałe mokre składniki – kefir oraz olej.
W osobnej misce wymieszaj mąki, proszek i kakao. Dodawaj partiami do mokrych składników i połącz w jednolitą masę.
Dodaj owoce i wymieszaj delikatnie. Masę przełóż do formy o średnicy 25 cm. Piecz przez godzinę w 180 st. C.
4 thoughts on “Czekoladowe ciasto z wiśniami”
Bardzo lubie połączenie wiśni i czekolady, te ciasto stanie się moim ulubionym
Bardzo mnie to cieszy. Smacznego!
Czekolada i wiśnie to idealne połączenie
To prawda. Lubię bardziej, niż z malinami :)