Kucharzyca w związku ze smakiem
  • Strona główna
  • Kuchnia
  • Dietetyka – współpraca
  • O mnie
  • Galeria pomysłów
  • Polityka prywatności
  • Search Icon

Kucharzyca w związku ze smakiem

Dieta Centrum Terapii Zaburzeń Odyżwiania, dzień pierwszy

Dieta Centrum Terapii Zaburzeń Odyżwiania, dzień pierwszy

23 maja, 2016

Witajcie.  Dietetyczka na diecie. Bywa i tak :) Przez następne 7 dni prezentować Wam będę dietę, jaką dla mnie ułożyła dietetyczka Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania.
Niezmiernie mi miło, bo zostałam wybrana na recenzentkę Centrum Terapii Zaburzeń Odżywiania.
Pierwszy raz o CTZO usłyszałam w ubiegłym roku, przy okazji warsztatów na temat kompulsywnego objadania się. W tym tygodniu uczestniczyłam w warsztatach na temat anoreksji i bulimii oraz zaburzeń odżywiania u dzieci. Serdecznie polecam te warsztaty każdemu, kto interesuje się zagadnieniem zaburzeń odżywiania, dietetykom i – w szczególności, psychologom.
Przygoda recenzentki rozpoczęła się rozmową via Skype – najpierw z psychodietetyczką, Anną Szostak, a następnie wywiadem dietetycznym z dietetyczką Centrum. Po 1,5 tygodnia otrzymałam dietę ułożoną dla mnie.

Będę się z Wami dzieliła swoimi przemyśleniami na temat proponowanych posiłków, a także efektami stosowania diety. Będziecie mogli przeczytać o tym tutaj i na Facebooku. Serdecznie zapraszam, bo to bardzo dobra okazja do tego, by przekonać się, jak działa Centrum, jak wyglądają posiłki i jakie efekty przynosi dieta.

Zatem zaczynamy!

Śniadanie

1śniadanie
100 g białego twarogu półtłustego
105 g chleba razowego
30 g rzodkiewki
36 g sałaty
20 g jogurtu naturalnego 2%
5 g szczypiorku

Miała być sałata na chlebie, a na niej rzodkiewka; do tego twaróg ze szczypiorkiem i jogurtem. Jest śniadanie w pudełku, na wynos.

 

Drugie śniadanie

1drugie

100 g banana
5 g orzecha włoskiego
36 g miodu pszczelego

 

Obiad

1obiad
120 g dorsza
12 g oliwy z oliwek
50 g ryż brązowy
80 g groszku zielonego
120 g marchewki
5 g masła
przyprawy do smaku: pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek

Przepis:

Porcję ryby doprawić pieprzem oraz dodać wyciśnięty czosnek, całość polać łyżką oliwy, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na 30- 40 min (temperatura ok. 180 stopni); ryż ugotwać wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek). Dodać łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Jak marchewka będzie miękka dodajemy osaczony groszek konserwowy.

U mnie groszek był mrożony, a marchewka młoda pokrojona w talarki.

 

Podwieczorek

 

1pod100 g jogurt naturalny
100 g brzoskwinia
25 g migdały

 

Kolacja

1kol

75 g kaszy jęczmiennej perłowej
100 g brukselki
120 g kalafiora
170 g pomidora
60 g kapusta biała
50 g papryka czerwona
50 g papryka zielona
10 g oleju kokosowego

Przepis:
Brukselkę ugotować na parze. Po ugotowaniu kroimy w ćwiartki. Pomidora odparzamy, obieramy ze skórki. kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię, dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy ugotowane wcześniej warzywa oraz paprykę i posztakowoaną kapustę. Doprawić solą,pieprzem, majerankiem i czosnkiem i dusimy jeszcze kilka minut aż przejdzie smak. Podajemy z ugotowaną w lekko osolonej wodzie kaszą gryczaną.

Niestety sezon na brukselkę się skończył, więc nie dodałam. Nie znalazłam też papryki zielonej, więc dodałam żółtą.

 

Drugie śniadanie zjadłam o 7:30, przed porannym treningiem, a pierwsze – po, ok. 10:30. Już o 13 byłam głodna. Jakoś dałam radę nie podjadać do obiadu. Obiad zjadłam ok. 15:00 i nasycił mnie wystarczająco. Podwieczorek zjadłam przed 17:00. Kolację zjadłam późno, po 20:00, tylko dlatego, że nie miałam możliwości zjeść jej wcześniej. Drugie śniadanie było zbyt słodkie – słodki banan, słodki miód, orzech nie uratował dania. Kolacja była syta; połączenie kalafiora i kapusty z papryką nie bardzo mi podeszło, smak papryki mi w tym daniu przeszkadzał.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)

O jedzeniu
ctzo, dieta, recenzja

Post navigation

NEXT
Dieta CTZO, dzień drugi
PREVIOUS
Ciasto z sezonowymi owocami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Kategorie

  • Bez kategorii
  • O jedzeniu
  • Porady żywieniowe
  • Przepisy
    • Danie główne
      • Bez mięsa
      • Mięsne
      • Ryby
      • Zupy
    • Kolacja
    • Na słodko
      • Babeczki
      • Ciasta
      • Ciastka
      • Desery
      • Drożdżowe
      • Słodkie przekąski
    • Pieczywo
      • Bułki
      • Chleby
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Śniadaniownia
      • Pasty kanapkowe
      • Placki i naleśniki
      • Zbożowe i kasze
    • Sosy, musy, dipy
    • Thermomix
    • W szklance
      • Napoje
      • Smoothie
      • Soki
    • Wegańskie
    • Wegetariańskie
    • Zapiekanki
  • Recenzja
  • Suplementacja
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Facebook

Facebook

Instagram

Instagram did not return a 200.

Obserwuj mnie!

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 915 other subscribers

zBLOGowani.plTasty Query - recipes search engine
rondelOdszukaj.com - przepisy kulinarne
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
FlyB - KulinariaFoodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
Przepisy na każdą okazję - Katalog SmakówLista Blogów Kulinarnych

© 2021   Zawartość bloga objęta prawami autorskimi. Kopiowanie treści bez zgody autorki jest niedozwolone.