
Fasolowe trio
Pomysł na fasolowe trio. Dla mnie stanowiło samodzielne danie, dla moich chłopaków – dodatek do grillowanej piersi indyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;)
3 porcje:
3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej
2 łyżki komosy ryżowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól, garam masala
Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę, chwilę smażymy. Gdy wchłoną olej zalewamy 100 ml wody. Gdy wchłoną wodę, dodajemy fasolę czerwoną i podlewamy kolejne 100 ml wody. Mieszamy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Co jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy i przykrywamy aby fasolki się zagrzały.
Im dłużej będziemy dusić warzywa, tym gęściejsze danie wyjdzie.
Smacznego!