
Klopsiki w kokosowym curry
z cukinią i rzodkiewką
2 porcje:
250 g drobiowego mięsa mielonego
100 g kaszy bulgur
1 mała cukinia
1/2 pęczka rzodkiewek
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
natka pietruszki
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki.
Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w kostkę, a rzodkiewki w ćwiartki.
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Nie gotuj w woreczku, szkoda cennych składników. Kaszę gotujemy w stosunku 1:1,5-2, czyli jedna część kaszy na 1,5 lub 2 części wody, w zależności, jak bardzo al dente lubimy. Ja gotuję w trochę więcej niż 1,5 części, powiedzmy: 1,7 :)
Na patelni rozgrzewamy mleko kokosowe – stałą część i wodę. Dodajemy curry i szczyptę soli. Mieszamy. Wykładamy kuleczki i gotujemy z każdej strony. Gdy białko mięsa się zetnie, dodajemy warzywa i przykrywamy patelnię. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z ugotowaną kaszą.
1 porcja ma ok. 525 kcal,
B – 31 g, T – 22 g, W – 52 g
WW – 4,0
WBT – 3,3
IG – 45
ŁG – 15
One thought on “Klopsiki w kokosowym curry”