
Kokosowe muffiny z jagodami
70 g (0,5 szklanki) mąki kokosowej
220 g (ok. 1,5 szklanki) mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g ksylitolu
2 jajka
150 ml mleka, może być roślinne
100 g (ok. 80 ml) oleju oleju rzepakowego
szczypta soli
pół szklanki jagód
W dwóch osobnych miskach łączymy suche i mokre składniki. Następnie suche dodajemy do mokrych i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Polewa:
ok 100 ml soku z jagód miksujemy z serkiem, np. Bieluch lub Philadelphia
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g białej czekolady. Gdy lekko ostygnie, dodajemy partiami serek z jagodami i dokładnie mieszamy. Masą smarujemy wierzch muffinek.