
Krem z marchwi i kalafiora z cheddarem
Zupa powstała z potrzeby użycia kilku różyczek kalafiora i całej jego łodygi. Zatem dodając kalafior możecie dodać to, co zostaje Wam po odłamaniu/odcięciu różyczek.
W wersji wegańskiej ser można zastąpić wyrobem wegańskim lub w ogóle go pominąć, a zupę przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów.
500 g marchewki
300 g kalafiora
120 g konserwowej ciecierzycy
200 g mleka kokosowego
100 g sera cheddar
łyżeczka soli, pieprzu ziołowego, mielonej kolendry, szczypta chilli
sok z 1/2 limonki
Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Marchew gotujemy z dodatkiem przypraw i mleka kokosowego w ok. 500 ml wody. Po 10 minutach gotowania dodajemy kalafior i ciecierzycę, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy sok z limonki, mleko kokosowe i połowę sera cheddar, pokruszonego na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładki krem.
Zupę przed podaniem posypujemy kawałkami pozostałej części sera.
Thermomix
Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rozdrobnić – 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać przyprawy i ok. 500 ml wody, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
Dodać kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki, mleko kokosowe i ciecierzycę gotować 10 min/100°C/obr. 1.
Dodać mleczko kokosowe, połowę sera cheddar, sok z limonki, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
Podawać z pozostałą częścią sera.