
Owsiana tarta z jogurtem i malinami
Nieprzeciętna tarta owsiana. Użycie samej mąki owsianej powoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin nadaje tarcie lekkości i przełamuje gorycz owsa. Idealna propozycja na lato. Lekka, pyszna, soczysta.

Owsiana tarta z jogurtem i malinami
Ingredients
ciasto
- 1/4 szklanki mąka migdałowa lub zmielone migdały
- 1/4 szklanki erytrol lub inne słodziwo
- 7 łyżek masło
- 400 g jogurt grecki
nadzienie
- 1 1/4 szklanki mąka owsiana
- 1 szklanka maliny
- 3 listki żelatyna
- 2-3 łyżki erytrol lub inne słodziwo
Instructions
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy w zwartą masę, którą wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki do tarteletek lub jedną formę ok. 20 cm średnicy. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.
- Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy z jogurtem i erytrolem. Jogurt wlewamy do wystudzonych spodów, dodajemy maliny. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aż masa jogurtowa stężeje.