
Pasztet z dyni i soczewicy
Pachnący. Mi smakuje odsmażony na patelni bez dodatku tłuszczu i podany z oliwą z pestek dyni.
1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą)
100 g zielonej soczewicy
1 łyżka czerwonej soczewicy
1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona.
przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek
Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę. Mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut w 170 st. C.

2 thoughts on “Pasztet z dyni i soczewicy”
Zawsze robiłam pasztet z zielonej soczewicy, ale nigdy nie dodawałam dyni. Muszę koniecznie spróbować! :)
Koniecznie!