
Pierniczki dwa
Nigdy jedna porcja nie doczeka świąt ;)
Składniki
- 300 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 125 ml miód lub syrop klonowy lub melasa z chleba świętojańskiego
- 70 g cukier kokosowy lub inne słodziwo
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 200 g masło klarowane lub olej kokosowy
- 1 jajko lub 1 łyżka siemię lniane mielone
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
Sposób przygotowania
Siemię lniane namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody i pozostawić do napęcznienia.
Mąkę rozrobić z olejem i miodem, dodać cukier, przyprawy i namoczone siemię lniane. Wyrobić na jednolitą masę.
Kawałki ciasta rozwałkowywać na grubość ok. 3-5 mm. Pierniki rosną podczas pieczenia, więc im grubsze ciasto, tym mocniej wyrosną.
Wykrojone pierniki piec w temp. 180 st. C (bez termoobiegu) przez 10 min. Ściągać z blachy od razu, zostawić do ostygnięcia na desce lub kratce.
Pierniki wychodzą chrupiące i delikatne. Powinny leżakować, by nabrać aromatu i miękkości. Można dekorować po ostygnięciu lub po 2-3 tygodniach, gdy dojrzeją. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach, najlepiej metalowej puszce.