
Pierogi z dorszem i szpinakiem
Nadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie.
16 pierogów:
ciasto:
180 g mąki orkiszowej
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
farsz:
250 g dorsza bez skóry
2-3 garści szpinaku
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Mąkę zagniatamy z wodą do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka.
Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów.
Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto.
Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki) to ok. 490 kcal, B: 52 g, T: 8 g, W: 50 g
One thought on “Pierogi z dorszem i szpinakiem”