
Ptysie z kruszonką i waniliowym budyniem
Ptysie:
1 szklanka wody
50 g masła
1 szklanka mąki jasnej pszennej
1/2 łyżeczki soli
3-4 jajka
Kruszonka:
70 g masła
70 g mąki jasnej
50 g ksylitolu
Zagnieć ciasto na kruszonkę. Rozwałkuj cienko pomiędzy dwoma arkuszami papieru, na grubość ok 2 mm. Odstaw do lodówki.
Zagotuj wodę, dodaj masło i sól. Gdy zacznie wrzeć wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Gdy masa będzie szklista, zostaw do ostudzenia. Dodawaj kolejno jajka mieszając masę rózgą lub mikserem.
Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wyłóż masę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub silikonową matą.
Wyjmij przygotowane ciasto na kruszonkę. Foremka wytnij koła i ułóż ja na ptysiach.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut.
Ptysie można nadziać dowolną masą. Albo używając rękawa cukierniczego, wbijając się szprycą do środka ptysia, albo odcinając górę ptysia i wykładając masę łyżeczką. Obie formy są pyszne.