
Ptysiowe kuleczki
z kremem mascarpone
Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest wcale dużo trudniej.
Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć.
Ciasto:
150 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ksylitolu
100 g masła
125 ml mleka
125 ml wody
4 jajka
Krem:
250 g serka mascarpone
150 g jogurtu skyr
2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania)
1-2 krople aromatu waniliowego
W niedużym rondelku gotujemy mleko z wodą, solą i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, dodajemy masło i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku energicznie wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką do czasu uzyskania jednolitej masy, o gładkiej konsystencji. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy, aż otrzymamy masę, która nie przywiera do ścianek rondelka. Wtedy rondelek odkładamy na bok i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Łyżką przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Łatwiej będzie wyciskać masę przy użyciu rękawa cukierniczego. Krążki nie powinny przekraczać średnicy ok. 4 cm. Podczas pieczenia ciasto znacznie rośnie, więc należy zachować także odpowiedni odstęp między porcjami ciasta.
Ptysie pieczemy w 200 st. C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciastka, by przestygły i wyschły.
Mascarpone ubijamy na sztywną masę z dodatkiem ksylitolu i aromatu. Dodajemy skyr i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, by masa zachowała zwartą konsystencję.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przy pomocy końcówki do nadziewania wpuszczamy masę do ptysiowych kulek.
lub
Ptysie należy przekroić ostrym nożem wzdłuż podstawy, na podstawę łyżką nałożyć krem i przykryć ściętą górą.
Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk,
1 sztuka ma ok. 100 kcal,
B – 3 g, T – 8 g, W – 6 g
GI – 63, GL – 2
WW – 0,5
WBT – 0,8
One thought on “Ptysiowe kuleczki”