
Puszyste placki matcha z sosem jeżynowym
Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niebanalne w smaku.
2 porcje:
1 jajko
1 szklanka kefiru lub maślanki
1,5 szklanki mąki (ok. 200 g)
3 łyżki matcha
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Następnie suche dodajemy do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dolać kefiru lub maślanki.
Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z sosem.
Sos jeżynowy:
ok. 200 g jeżyn
2-3 łyżki wody
1/2 łyżeczki agar-agar
2 łyżki ksylitolu, w zależności od słodyczy owoców i preferowanego smaku
Owoce zasypujemy ksylitolem i podgrzewany w rondelku. W widzę rozpuszczamy agar i dodajemy do owoców. Mieszamy, gotujemy ok. 2 minut. Podajemy na ciepło.
Porcja ma ok. 500 kcal,
B – 22 g, T – 10 g, W – 93 g
WW – 7,8
WBT – 1,8
IG – 19
ŁG – 3
One thought on “Puszyste placki matcha z sosem jeżynowym”