
Sałatka z pieczoną dynią i dressingiem słodko-kwaśnym
2 porcje:
ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej
150 g makaronu udon
2 łyżki oleju sezamowego
dressing:
60 ml octu ryżowego
1,5 łyżki ksylitolu lub cukru
10 g świeżego, startego imbiru
1/4 łyżeczki soli
Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut.
Składniki dressingu podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy.
W dużej misce mieszamy dynię z częścią dressingu. Dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze i przed podaniem polewamy pozostałym dressingiem.