
Sernik mocno owocowy
Syn nie chciał tortu na swoje urodziny, ale zażyczył sobie sernik. Ale jak to? Zwykły sernik? Nie może być ;)

Sernik mocno owocowy
Ingredients
- 500 g twaróg chudy
- 400 g jogurt naturalny
- 500 g maliny
- 500 g borówka amerykańska
- 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu
- 1 łyżka stewia 1:10
- 150 g herbatniki
- 1 łyżka olej kokosowy
Instructions
- Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Twaróg miksujemy z jogurtem i stewią do uzyskania jednolitej masy.
- Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje borówki, 2 porcje malin plus jedna porcja ładnych malin do dekoracji.
- Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. 6 listków (namoczonych w zimnej wodzie, odsączonych i podgrzanych) dodajemy do masy serowej. Masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej części masy serowej dodajemy całe maliny, do drugiej - borówki. Delikatnie mieszamy.
- 1,5 listka żelatyny, odpowiednio przygotowanej miksujemy z malinami, drugie 1,5 - z borówkami.
- Na spód z herbatników wykładamy masę serową z borówkami, a na nią delikatnie borówki z żelatyną. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu wykładamy masę serową z malinami, a na nią maliny z żelatyną. Dekorujemy malinami.
- Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania.